Børnehaven er vores fælles sted med dit barn som centrum
Du kan engagere dig på forskellig måde i børnehaven. Har du en hobby, eller kan du noget fra dit professionelle virke, som du gerne vil dele med børnene i børnehaven, har du mulighed for at lave en aktivitet enten formiddag eller eftermiddag. Vi støtter naturligvis op om aktiviteten, både når den skal planlægges og gennemføres. Vi har fx haft vævning, dramaleg og pandekager på bål, som forældre har stået for - og børnene elsker det.
Forældrerådet
Du kan engagere dig i forældrerådet. Enten som medlem eller ved at komme til møderne. Alle forældrerådsmøder er åbne møder, hvor alle forældre kan deltage. Forskellen i forhold til medlemmerne af forældrerådet er, at det er blandt forældrerådets medlemmer, vi finder 2 repræsentanter til institutionens betyrelse.
10 forældretips
1. Støt dit barn i at lege med forskellige børn - både i børnehaven og i fritiden
Man behøver ikke være venner med alle, men man skal kunne være gode kammerater. Dit barn lærer af at lege med mange forskellige børn, og samtidig er du med til at sikre at alle børn har legeaftaler og en plads i fællesskabet. Start evt. ud med at mødes på en legeplads og vær med som forælder de første par gange barnet er til legeaftale.
2. Lær de andre børns navne at kende
3. Hils - sammen med dit barn – når I kommer og går
4. Tal ordentligt om og til andre børn og voksne
5. Støt dit barn i at sige til og fra og i at forsvare kammerater
Børn der i en periode er i udsat position, har brug for en håndsrækning og en invitation fra en kammerat. Børn der selv kan sige fra og som er gode til at trøste, hjælpe og forsvare andre ”vokser” indeni og udenpå
6. Spørg nysgerrigt ind, hvis dit barn er ked af noget
Tal med dit barn på en sådan måde, så du inddrager flere perspektiver fx ”Når XX gjorde sådan, hvad gjorde du så?” frem for ” Nå, der var XX da dum, hva’?!”. Anerkend barnets følelser, og hjælp med at finde gode løsninger, fx ”Hvad kunne det så være godt at gøre nu?”
7. Vær lydhør overfor andre kulturer, normer og holdninger
Fokuser på det gode i at have forskelle frem for fokus på fejl og mangler
8. Vær åben og positiv, hvis andre forældre fortæller om deres barns udfordringer
Det kan være sårbart at fortælle at ens barn er ked af det eller måske har problemer med at komme ind i fællesskabet i børnehaven, og fx har brug for legeaftaler – det er lettere hvis de andre forældre er lydhøre
9. Deltag i børnehavens sociale arrangementer
10. Deltag aktivt i børnehaven
Du kan fx melde dig til forældrerådet, til en tjans til arbejdsweekenden, som frivillig kagebager til sommerfesten, eller noget helt andet
Med inspiration fra ”Fri for mobberi” v. Red Barnet og Mary Fonden; ”Sund og Glad skolestart – forældrehåndbogen” af Helle B. Carlsen og Adam Breum; Børne- og ungdomspsykiater Søren Hertz og leder af Forældrerådgivningen i Skole og Forældre Anne Klebak. Vedtaget af forældrerådet, 2020.